Τι είναι τα eco ethical προϊόντα

Η πιο προωθημένη και κυρίαρχη τάση της οικολογικής και καταναλωτικής συνείδησης και συμπεριφοράς σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια

Το ethical shopping και τα ethical προϊόντα, ευρέως διαδεδομένα σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν φέρει επανάσταση στον χώρο της οικολογίας και του παγκόσμιου καταναλωτικού κινήματος. Είναι τα 100% φυσικά προϊόντα που παράγονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή κοινότητες με τις αρχές του Fair Trade, μακριά από την λογική της αισχροκέρδειας των μεγάλων εταιρειών.

Ethical shopping σημαίνει τιμές προσιτές για όλους, ποιότητα και απόλυτη αξιοπιστία στο προϊόν που πρέπει να είναι 100% φυσικό χωρίς την παραμικρή χημική πρόσμιξη.

Σημαίνει οικολογική-κοινωνική-καταναλωτική συνείδηση.

Είναι μια άλλη οπτική και πρόταση για το lifestyle και το εμπόριο περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, που συνδυάζει την οικολογία μαζί με τα μυστικά και την γνώση των τοπικών παραδόσεων ανά τον κόσμο, ταυτόχρονα με την κοινωνική προσφορά και συνείδηση για ένα ηθικό και δίκαιο εμπόριο.

Οι λέξεις – eco, ethical – είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης και συνεχώς αναπτυσόμενης lifestyle τάσης της οικολογίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο συνδυασμός, δηλαδή, της οικολογικής συνείδησης με τον πολύχρωμο, παγκόσμιο πολιτισμό των τοπικών παραδόσεων και την κοινωνική αφύπνιση που απαιτούν μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια, ένα δίκαιο εμπόριο με ηθική. Μια οικο ethical επιχείρηση ακολουθεί «πράσινη» πολιτική με ήθος και αξίες, στηρίζει ένα εμπόριο δίκαιο και προωθεί προϊόντα φυσικά, οργανικά, fair trade, που προβάλουν τα τοπικά παραδοσιακά και μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής του πλανήτη.

Γι’αυτό τον λόγο παρέχουν φυσικά, βιολογικά και fair trade προϊόντα, καλλυντικά απαλλαγμένα από πειράματα σε ζώα..
Τα eco ethical καλλυντικά όχι τυχαία, μέσα στο 2009 κέρδισαν πάνω από το 20% της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ, γιατί δεν είναι απλώς εναρμονισμένα με τους κανονισμούς της ΕΕ που είναι οι πιο αυστηροί στον κόσμο αλλά φέρουν και πιστοποιήσεις διεθνών οργανισμών όπως WFTO, Ethical Junction, One Voice.

Τα ethical καλλυντικά και γενικότερα τα ethical προϊόντα, είναι η πλέον προωθημένη τάση της οικολογικής αγοράς και τα πιστοποιημένα ethical καταστήματα χαίρουν της εκτίμησης και της απολύτου εμπιστοσύνης του άκρως απαιτητικού κοινού της Βρετανίας σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται πιο αξιόπιστη η πιστοποίηση ως ethical προϊόντος από την πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπουμε ethical προϊόντα που για τον Α ή Β λόγο δεν φέρουν πιστοποίηση bio, παρ’όλα αυτά να αναφέρονται ως βιολογικά. Αυτό κυρίως συμβαίνει με προϊόντα που οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από συλλογή άγριων φυτών στην Αφρική.

Επειδή στην χώρα μας γίνεται πολύς λόγος για το τι είναι φυσικά ή βιολογικά καλλυντικά, πόσο έγκριτες είναι οι πιστοποιήσεις bio κτλ. Θα σας συνιστούσαμε πάνω απ’όλα να ελέγχετε μόνοι σας τα συστατικά του κάθε προϊόντος που αγοράζετε.

Σας συνιστούμε 2 ιστοσελίδες – μια αμερικάνικη και μια ιταλική – που είναι βάσεις δεδομένων για το ποια συστατικά είναι εγκεκριμένα και «πράσινα». Τις πληροφορίες αντλούν από το Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, το FDA και από τον κανονισμό για ασφαλή καλλυντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ο αυστηρότερος στον κόσμο.

Οι ιστοσελίδες είναι:

http://www.cosmeticsinfo.org

http://www.biodizionario.it

Στο www.madfactory.gr θα βρείτε αναγνωρισμένα Brands με εξαιρετική σύσταση προϊόντων που έχουν ”ethical” συνείδηση και σέβονται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον!