ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΓΗΓΙΕΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ!
– Αποφύγετε την κατάποση των αιθέριων ελαίων.

– Μη χρησιμοποιείτε γενικά τα αιθέρια έλαια απευθείας πάνω στο δέρμα, με εξαίρεση τη λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το teatree.

– Αν υποφέρετε από υπέρταση, επιληψία, κίρρωση του ήπατος, καρκίνο ή λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένου αρωματοθεραπευτή.

– Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση των ελαίων σε παιδιά ή σε εγκύους.

– Μερικά αιθέρια έλαια όπως φασκόμηλο, θυμάρι, κανέλλα, γλυκάνισο είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα.

– Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοτοξικά, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες στο δέρμα, όταν αυτό εκτεθεί απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αιθέρια έλαια:  περγαμόντο, αγγελική, κύμινο, τζίντζερ, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ και βερβένα. Τα συγκεκριμένα έλαια πρέπει πάντα να διαλύονται σε λάδια βάσης πριν τη χρήση τους.

– Τα αιθέρια έλαια περγαμόντο, αγγελική, κύμινο, λεμόνι, πράσινο λεμόνι, αχιλλέα και πορτοκάλι μπορεί να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. Μην τα χρησιμοποιείτε  ποτέ απευθείας στο δέρμα.

Tα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα (χωρίς τη χρήση δηλαδή κάποιου διαλύτη ή ελαίου βάσης) γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων.Η δοσολογία για την διάλυση των αιθέριων ελαίων διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Τα αιθέρια έλαια και τα παράγωγά τους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς την συμβουλή γιατρού σε περίπτωση:

  • Εγκυμοσύνης.
  • Σοβαρών νευρικών διαταραχών.
  • Σε βρέφη.
  • Κατάποσης. Μόνο ορισμένα αιθέρια έλαια είναι πόσιμα και πρέπει να χρησιμοποιούνται αναμεμειγμένα με κάποιο ρόφημα ή αφέψημα,σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες ενός ειδικού.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΓΗΓΙΕΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ!
- Αποφύγετε την κατάποση των αιθέριων ελαίων.
Αιθέρια Ελαία! Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε! 3

Αποθήκευση

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να αποθηκεύονται σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια προκειμένου να προστατεύονται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα αιθέρια έλαια (αδιάλυτα) σε πλαστικά μπουκάλια – το πλαστικό ενδέχεται να «λιώσει».

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στο φως του ήλιου, καθώς αυτό επιταχύνει δραματικά την οξείδωση τους.

Το κατάλληλο μέρος για την φύλαξη των αιθέριων ελαίων είναι ένας σκοτεινός και δροσερός χώρος. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει τα αιθέρια έλαια που αποθηκεύετε να είναι προσβάσιμα σε παιδιά.

Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά εύφλεκτα και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να φυλάσσονται κοντά σε εστίες θερμότητας.

Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται σχετικά εύκολα. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν τα αποθηκεύετε να φροντίζετε να έχετε «σφίξει» καλά το καπάκι τους.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων μπορούν να ωφελήσουν τον καθένα μας. Παρόλα αυτά η χρήση τους απαιτεί σύνεση και προσοχή.

Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας κατά:

  • Τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 5 μήνες της κύησης.
  • Από άτομα τα οποία πάσχουν από υπέρταση.
  • Από άτομα με σοβαρές νευρικές διαταραχές.
  • Πάνω σε βρέφη (παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους).
  • Για κατάποση. Παρά το γεγονός πως τα αιθέρια έλαια μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό όταν λαμβάνονται (σε συγκεκριμένες ποσότητες) μαζί με κάποιο ρόφημα, συνιστάται να αποφεύγετε αυτή τη μέθοδο εάν πρώτα δεν έχουν συμβουλευτεί γιατρό.

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Κάποια αιθερια έλαια (λ.χ. Περγαμόντο, Νεράτζι, Λεμόνι κτλ.) μπορούν να προκαλέσουν δερματική φωτοευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Γενικότερα σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε την έκθεση σε έντονο ήλιο για 4 ώρες μετά την αρωματοθεραπεία (μασάζ).
Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται διαλυμένα σε κάποια βάση (π.χ. έλαιο βάσης) όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιείτε αδιάλυτα αιθέρια έλαια πάνω στην επιδερμίδα.
«Ευπαθείς» ηλικιακές ομάδες (παιδιά και άτομα άνω των 60) πρέπει να χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια σε μειωμένες αναλογίες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΓΗΓΙΕΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ!
- Αποφύγετε την κατάποση των αιθέριων ελαίων.
Αιθέρια Ελαία! Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε! 4