Το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται με τη διαδικασία της απόσταξης από το βότανο της ρίγανης. Η ρίγανη είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και στο γένος Οriganum. Από τα τέσσερα διαφορετικά είδη φυτών που αναφέρονται στη ρίγανη, το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα είναι το Origanum vulgare. Το έλαιο ρίγανης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και στη μαγειρική. Το καρύκευμα προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το θεραπευτικό ριγανέλαιο από το φυτό Origanum vulgare.

Οφέλη
Η ρίγανη χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.

Ριγανέλαιο: Ιδιότητες


Τα κύρια συστατικά του ριγανέλαιου είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, δύο φαινόλες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση (περισσότερη από πολλά αντιοξειδωτικά), ενώ περιλαμβάνει και άλλες ουσίες όπως τερπένια, ροσμαρινικό οξύ, ναριντζίνη και βήτα καρυοφιλλίνη.

Άλλα συστατικά του ελαίου ρίγανης είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το βόριο, το μαγγάνιο, οι βιταμίνες C, Α (β-καροτένιο) και η νιασίνη (βιταμίνη Β3).

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Υπάρχει ένα ενεργό συστατικό σε στο έλαιο ρίγανης που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (E-BCP), το οποίο -σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία- μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης, παθήσεων που έρχονται συνήθως με το πέρασμα των χρόνων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την ινομυαλγία, σύμφωνα με την Κλινική Wolfe στο Τενεσί των ΗΠΑ.

Αντιιικές ιδιότητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος
Ο συνδυασμός των αντιμυκητιακών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι σας να ηρεμήσει και ανακουφίζει από το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τα αέρια. Αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων της θυμόλης και της καρβακόλης που περιέχει. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το έλαιο ρίγανης μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις, που προκαλούνται από παράσιτα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Καταπολεμάει το κρυολόγημα
Η αντιμετώπιση του πονόλαιμου ή η ρινική συμφόρηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ειδικά όσο γερνάτε. Τα τερπένια που περιέχει το έλαιο ρίγανης έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά μια ιδανική φυσική θεραπεία για το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο και τη ρινική συμφόρηση. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ένα ποτήρι νερό, στο οποίο έχετε πρώτα ρίξει 5-6 σταγόνες ελαίου ρίγανης. Η γεύση του δεν είναι ευχάριστη, αλλά αυτό θα το ξεχάσετε μόλις δείτε την μεγάλη βελτίωση που θα έχετε στην ασθένειά σας.

Αλλα πιθανά οφέλη για την ΥΓΕΙΑ


Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για τα φάρμακα The Natural Medicines Comprehensive Database, η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ακόλουθες ασθένειες και παθήσεις:

 • μυϊκός πόνος
 • ακμή
 • πιτυρίδα
 • βρογχίτιδα
 • πονόδοντος
 • φούσκωμα
 • πονοκέφαλος
 • καρδιακές παθήσεις
 • αλλεργίες
 • εντερικά παράσιτα
 • ωταλγία
 • πονόλαιμος
 • κούραση
 • απωθητικό εντόμων
 • πόνοι περιόδου

Χρήσεις του Ριγανέλαιου στην ΟΜΟΡΦΙΑ

Για ενδυνάμωση των μαλλιών
Αραιώστε το με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε λίγη ποσότητα στο κεφάλι σας και κάντε ελαφρύ μασάζ προτού πάτε για ύπνο. Βάλτε στο μαξιλάρι σας πετσέτα για να μην λερώσετε. Το πρωί λουστείτε κανονικά.

Για την ψωρίαση ή επιδερμικούς μύκητες
Αραιώστε μια κουταλιά ελαίου ρίγανης με τρεις κουταλιές ελαιόλαδου και ταμπονάρετε την περιοχή που θέλετε.

ΑΝΤΕΔΕΙΞΕΙΣ


Υπάρχουν αντεδείξεις για τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές καθώς η ρίγανη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Τα άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν πρέπει να σταματούν την κατανάλωσή της δύο εβδομάδες πριν. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι κατά την εγκυμοσύνη η ρίγανη, σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή. Δεν είναι γνωστή η ασφάλειά της όταν χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές ποσότητες κατά το θηλασμό. H χρήση αιθέριου ελαίου ρίγανης πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 4 ετών, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα αιθέρια έλαια.

Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν μπορεί αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Βιολογικό Ριγανέλαιο βρείτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

7 elements – Βιολογικό Ριγανέλαιο (100 ml)


Πιστοποιημένη βιολογική σύσταση
Χωρίς: GMO (γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά)
Vegan
Ριγανέλαιο, ένα φυσικό αντιμικροβιακό!
Ριγανέλαιο, ένα φυσικό αντιμικροβιακό! 2